Z avtomatizacijo v email marketingu do boljših rezultatov

Avtomatizacija procesov v podjetju nam lahko prihrani precej ročnega dela in s tem tudi časa. Zelo koristna je tudi v email marketingu, saj nam poleg prihranka časa omogoča tudi boljše rezultate kampanj. 

Če avtomatizacije še ne poznate, se morda sedaj sprašujete, kaj to sploh je. Morda se vam zdi, da je to nekaj zapletenega, a v resnici ni. Gre za to, da nam avtomatizacija v email marketingu omogoča, da določenih sporočil, ki se ponavljajo ob določenih dogodkih, ne pošiljamo ročno 1:1 vsakemu posebej, ampak se lahko vnaprej pripravljena sporočila pošiljajo samodejno.

To nam omogoča, da pošiljamo prava sporočila pravim ljudem ob pravem času, kar povečuje angažiranost in zvestobo strank in je zato odličen pomočnik za učinkovito komunikacijo s strankami. 

Če to pojasnim še na primeru. Če si na primer nekdo želi prejeti našo brezplačno e-knjigo, video posnetek ali se prijaviti na e-novice, je super, da prejme povratni email z želeno vsebino takoj od nas, brez da mora čakati, da mu pošljemo to vsebino, ko imamo čas. 

In orodja za email marketing nam danes to omogočajo.

Če avtomatizacije še ne uporabljate, predlagam, da izkoristite priložnosti, ki nam jih ponujajo spletna orodja, in avtomatizirate procese, kjer lahko, da vam bo ostalo več časa za druge stvari v poslu.

Katere prednosti nam prinaša?

1. Prihranek časa

Avtomatizacija nam omogoča samodejno pošiljanje email sporočil ob določenem času ali ob določenih dogodkih, kot je na primer prijava na e-novice, prijava na webinar, prenos e-knjige, nakup izdelka,…. Vnaprej pripravimo sporočila, ki jih želimo v določeni situaciji poslati, in nastavimo kampanje, ki se nato izvajajo samodejno. Nam pa ni potrebno skrbeti za to, komu smo že poslali sporočilo in komu ga še moramo.

S tem prihranimo ogromno časa, ki bi ga sicer porabili za ročno pošiljanje sporočil. Mi pa se lahko v tem času osredotočimo na druga opravila. 

2. Boljša povezanost s strankami

S pomočjo avtomatizacije in segmentacije lahko ustvarimo prilagojena sporočila za naše kontakte glede na to, kaj jih zanima in glede na njihovo preteklo obnašanje oziroma aktivnosti. Na primer, če nekdo redno kupuje športno opremo, ga to področje verjetno zanima, zato mu lahko pošiljamo posebne ponudbe in novosti s tega področja. Tako ne pošiljamo istih sporočil vsem našim kontaktov, ampak tista sporočila, ki so pisana njim na kožo glede na njihove interese. S tem pa je tudi verjetnost, da bodo prejemniki odprli emaile in se nanje odzvali, večja.

Prav tako je zelo pomembno, da prejme oseba želeno informacijo takoj. Na primer ko se prijavi na webinar, prejme takoj potrditveno sporočilo z več informacijami, ko si želi prenesti e-knjigo, jo naj prejme takoj na e-mail… S tem gradimo zaupanje in odnos s strankami.

3. Boljši prodajni rezultati

Avtomatizirana sporočila pa nam pomagajo tudi do boljših prodajnih rezultatov. Če na primer nekdo ni zaključil nakupa v spletni trgovini, lahko prejme avtomatsko email sporočilo z opomnikom, da ga še nekaj čaka v košarici v spletni trgovini. Morda je osebo v času nakupovanja v naši spletni trgovini nekdo zmotil in zato ni uspela zaključiti nakupa, nato pa je pozabila nanj. In takšen opomnik lahko precej dvigne odstotek realiziranih nakupov. 

Prav tako lahko avtomatizirana obvestila o posebnih ponudbah ali povabila k ponovnemu nakupu pomagajo ohranjati stike s strankami, krepiti odnos s strankami, kar vodi do večje verjetnosti za ponovni nakup.

4. Zmanjšanje napak

Pri ročnem pošiljanju emailov lahko pride hitro do napak. Hitro se lahko zgodi, da komu pozabimo poslati sporočilo ali da komu pošljemo sporočilo z napačno vsebino ali da se pri vpisu email naslova zmotimo. Več je tega, večja je verjetnost za napake. 

Avtomatizacija zmanjšuje tveganje teh napak, saj sistem samodejno skrbi za pravilno izvedbo procesov, prav tako se vnaprej pripravljena sporočila pošiljajo samodejno glede na predhodno nastavljene kampanje oziroma dogodke, ki sprožijo avtomatiko. Nam pa ni treba skrbeti, komu smo že poslali sporočilu in komu še moramo.

5. Spremljanje rezultatov

Avtomatizirani sistemi nam omogočajo natančno spremljanje uspešnosti kampanj. Spremljamo lahko podatke o tem, koliko emailov je bilo odprtih, koliko oseb je kliknilo na povezavo, o konverzijah. Tako lahko natančno spremljamo učinkovitosti posameznih sporočil in kampanj. Na podlagi teh podatkov pa lahko prilagajamo vsebine in izboljšujemo kampanje z namenom, da pridemo do boljših rezultatov.

Nekaj primerov uporabe avtomatike v praksi

Avtomatizacija je torej zelo koristna stvar, ki nam lahko pomaga prihraniti čas in do boljših rezultatov. Sedaj pa si poglejmo še na nekaj praktičnih primerih, kako lahko uporabimo avtomatizacijo v email marketingu.

Email dobrodošlice

Gre za email sporočilo, ki ga prejme oseba takoj, ko se na primer prijavi na prejemanje e-novic ali ko se registrira na naši spletni strani. Gre za prvi stik potencialne stranke z nami, zato je zelo pomembno, da s tem prvim sporočilom pustimo dober vtis, da jim damo občutek, da so dobrodošli v naši skupnosti. 

Kaj vključiti v ta email dobrodošlice, je odvisno od našega posla in načina komunikacije. V tem sporočilu lahko na primer izrazimo dobrodošlico in izpostavimo prednosti, ki jih prinaša sodelovanje z nami, kaj lahko pričakujejo. Morda jim v znak dobrodošlice podarimo tudi kaj brezplačno, na primer kakšen nasvet, popust pri prvem nakupu,…

Email z zahvalo

To email sporočilo lahko pošljemo stranki, da se ji zahvalimo za naročilo, prijavo na dogodek, nakup… Hkrati pa lahko v tem sporočilu pošljemo še več informacij, na primer o dogodku in napotke za dogodek. S tem izkažemo stranki hvaležnost, kar je zelo učinkovito pri gradnji odnosov s strankami.

Email s posredovano želeno vsebino ("freebie")

Ko si želi oseba na naši spletni strani prenesti brezplačno e-vsebino, na primer e-knjiga, video posnetek, e-priročnik, je zelo dobro, da oseba prejme tudi email s povezavo do želene vsebine. Ko oseba odpre email, se s tem že prične naša komunikacija preko emaila, kar je dobro za dostavljivost naših naslednjih email sporočil.

Email z opomnikom na dogodek

Pri organizaciji dogodka, lahko tudi webinarja, je pomembno, da vse prijavljene na dogodek, pred dogodkom še enkrat opomnimo na dogodek in pošljemo še enkrat vse potrebne informacije. Hitro se namreč zgodi, še posebej pri brezplačnih dogodkih, da v množici aktivnosti in obveznosti, ljudje enostavno pozabijo na dogodek.

Email ob zapuščeni korašici

Zelo smiselno je poslati avtomatizirano email sporočilo tudi takrat, ko je oseba izbrala izdelke v naši spletni trgovini, vendar ni zaključila nakupa iz različnih razlogov. Statistike kažejo, da znaša v povprečju stopnja zapuščenih košaric okrog 70 %, kar je precej. Le redko se namreč zgodi, da pride oseba nazaj na spletno stran in zaključi nakup. Zato je pošiljanje emaila v tem primeru zelo na mestu, da jih opomnimo, da izpeljejo nakup do konca.

V tem email sporočilu jim lahko ponudimo dodatno pomoč pri izvedbo nakupa, saj so imeli morda težave na primer pri plačilu ali kaj drugega. Morda jim ponudimo tudi kakšno dodatno ugodnost, da jih spodbudimo, da zaključijo nakup. V to sporočilo pa je smiselno dodati tudi povezavo do košarice, kjer lahko zaključijo nakup.

Avtomatizacija v email marketingu je torej zelo koristna stvar, ki nam lahko pomaga prihraniti čas, izboljšati učinkovitost in povečati zadovoljstvo strank.

Bi se radi naučili osnovne avtomatike v email marketingu?

Za več informacij sem na voljo na marko@markopetrej.com

Oglejte si še druge prispevke