5 nasvetov za pripravo kakovostnih brezplačnikov (»freebies«)

Brezplačniki, znani tudi kot “freebies”, so odlično orodje za pridobivanje novih kontaktov in gradnjo email liste, s pomočjo katerega vas lahko vaše idealne stranke spoznajo. Pogosto so prvi stik potencialnih kupcev z nami in če so pravilno zastavljeni, nam lahko pomagajo, da jih kasneje lažje pretvorimo v zveste kupce.

Morda se sedaj sprašujete, kako pripraviti brezplačne vsebine, da boste prepričali vaše idealne stranke, da se vpišejo na vašo email listo in da jim boste kasneje tudi prodali.

Splet je poln brezplačnih vsebin, zato je ključno, da vaša izstopa in da je zastavljena, tako da navduši osebo, ki pride prvič v stik z vami in vam na koncu pomaga do boljše realizacije prodaje.

Z vami delim 5 nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko ustvarili kakovostne brezplačne vsebine:

1. Izhajajte iz vaše idealne stranke

Pri pripravi vsebine brezplačnika vedno izhajajte iz vaše idealne stranke. Dobro razumevanje potreb in želja vaše idealne stranke je zelo pomembno. Vprašajte se, kdo je moja idealna stranka, kakšen problem ima, kaj je tisto, kar jo muči tako, da zaradi tega ne more ponoči spati. Kakšne rešitve in koristi išče, kaj jo zanima oziroma kaj se sprašuje v prodajnem procesu.

Ko boste dobro poznali svojo idealno stranko, boste enostavno našli ideje za brezplačne vsebine. Pri tem pa seveda upoštevajte, da naj bo brezplačnik vsebinsko povezan z vašo plačljivo ponudbo. Torej z brezplačnikom nagovorite problem, ki ga podrobneje rešujete z vašo plačljivo ponudbo.

2. Izberite ustrezno obliko brezplačnika

Brezplačne vsebine lahko ponudite v različnih oblikah, na primer kot:

  • e-knjigo, e-priročnik,
  • kviz,
  • check lista oz. kontrolni seznam,
  • kratek tečaj oz. izsek iz določenega spletnega tečaja,
  • serijo video vsebin,
  • webinar…

Izberite obliko, ki najbolje ustreza vašemu sporočilu in idealni stranki.

3. Ponudite kakovostne vsebine in takojšnjo vrednost

Kljub temu da gre za brezplačnik, se morate pri njegovi pripravi potruditi tako kot da bi bil plačljiv produkt in da ponudite resnično kakovostne vsebine. Zakaj? Ker z njim ustvarite prvi vtis. In če želite, da vam oseba še naprej sledi in na koncu tudi kupi od vas, jo morate s tem prvim vtisom navdušit.

Zelo pomembno je, da brezplačnik ponudi takojšnjo uporabno vrednost oziroma korist vaši idealni stranki. Pomagati ji mora reševati njene težave in priti do prve majhne zmage na tej poti. Lahko vključite nasvete, trike, študije primerov, praktične vaje… Ponudite lahko tudi na primer delček tega, kar je kasneje na voljo v plačljivi ponudbi.

Če prejeta vsebina nima vrednosti za vašo idealno stranko, je zelo malo verjetno, da vas bo spremljala še naprej in se kasneje odločila za vašo plačljivo ponudbo.

4. Poskrbite za privlačno vizualno podobo

Prvi vtis je zelo pomemben, zato poskrbite, da bo tudi vizualna podoba vašega brezplačnika privlačna. Poskrbite, da bo pregledna, uporabite naslove, podnaslove, kratke odstavke. Vključite vizualne elemente, kot so slike, infografike ali grafikoni, ki lahko pomagajo pri boljšem razumevanju vsebine in jo naredijo privlačnejšo.

Brezplačnike lahko enostavno oblikujete tudi sami v različnih orodjih, med njimi tudi v orodju Canva, ki ga uporabljam tudi sam in sem nad njim navdušen.

5. Poskrbite za dobro uporabniško izkušnjo in enostavno dostopnost

Pomembno je, da je postopek pridobitve brezplačnika za uporabnika enostaven in jasen. Uporabite enostavne obrazce za prenos brezplačnika oziroma za dostop do brezplačnika.

S pomočjo teh nasvetov lahko ustvarite kakovostne brezplačnike, ki bodo pritegnili in navdušili vašo idealno stranko, hkrati pa gradite zaupanje v vašo blagovno znamko.

Za več informacij sem na voljo na marko@markopetrej.com

Oglejte si še druge prispevke