Pop-up okna na spletni strani. Da ali ne?

Pojavna okna ali pop-up okna na spletni strani so lahko zelo močno orodje, ki nam pomaga graditi email bazo kontaktov, bazo potencialnih strank kot tudi spodbujati obiskovalce spletne strani k nakupu ali naročilu,…  In prav zaradi teh razlogov jih mnoga podjetja s pridom uporabljajo. 

Čeprav imajo nekateri pomisleke glede njihove uporabe, češ da zmotijo uporabnika, da so vsiljiva, da vplivajo na slabšo uporabniško izkušnjo, lahko pravilno zastavljena in oblikovana pop-up okna zelo prispevajo k izboljšanju doseganja rezultatov na vaši spletni strani.

Če se sprašujete, ali vključiti pop-up okna na spletno stran ali ne, ji vsekakor priporočam. Vendar je tako kot pri vsaki stvari, potrebno tudi pri pop-up oknih stvari dobro načrtovati, jih uporabiti na pravi način in najti tisto pravo mero, ki nam bo prinesla želeni učinek in ne bo vplivala na slabo uporabniško izkušnjo ob obisku naše spletne strani.

Kaj sploh so pop-up okna ali pojavna okna?

Pop-up okna ali pojavna okna so okna, ki se nenadoma pojavijo na zaslonu med obiskom spletne strani z namenom pritegniti pozornost obiskovalca spletne strani in jih s pozivom k akciji (t.i. call-to-action – CTA) nagovoriti, da nekaj naredijo. Na primer da vnesejo email naslov za prenos brezplačnih vsebin (e-knjiga, video nasvet, prejem popusta, dostop do posebnih vsebin…) ali si na primer ogledajo kakšno posebno ponudbo, akcijo ali morda drug zanimiv izdelek. Pomembno je, da jim v zameno ponudimo nekaj, kar bo zanje resnično vredno.

So torej super orodje, da predamo obiskovalcu spletne strani želeno sporočilo in ga na to sporočilo še dodatno opozorimo. In tudi rezultati pri številnih podjetjih kažejo, da ta okna delujejo. 

Zakaj dosegajo pop-up obrazci tako dobre rezultate, še posebej pri gradnji email baze? Statične obrazce za prijavo na e-novice v nogi spletne strani obiskovalci pogosto spregledajo, medtem ko pop-up okno vidijo vsi. In če vidijo v sporočilu korist zase, je to še dodaten razlog več za to, da vpišejo svoj email naslov.

Vrste pop-up oken

Obstaja več vrst pop-up oken. Pa si jih poglejmo.

  • Pop-over okna: Pojavijo se nad vsebino spletne strani, na kateri je obiskovalec, zato jih uporabniki opazijo in lahko zmoti njihovo uporabniško izkušnjo, zato je še posebej pomembno, da damo nanje sporočilo, ki je relevantno za našega obiskovalca.
  • Lightbox okna: Zatemnijo ozadje spletne strani in usmerijo pozornost na sporočilo v oknu.
  • Pop-up okna ob zapuščanju spletne strani: Prikažejo se, ko namerava uporabnik zapustiti spletno stran oziroma ko se z miško približuje gumbu, s katerim želi zapreti stran. V tem trenutku lahko ponudimo dodatno posebno ponudbo, ki prepriča obiskovalca na primer za nakup ali da prebere še kaj ali da si prenese dodatne vsebine.
  • Scroll pop-up okna: Pojavijo se, ko se uporabnik premakne do določene vsebine na spletni strani.
  • Časovno sprožena okna: Pojavijo se po določenem času, ki ga uporabnik porabi na naši strani.
Pri izbiri ustreznega pop-up okna je potrebno dobro razmisliti, kje na spletni strani ga uporabiti in kakšna oblika je najbolj primerna za našo idealno stranko in za cilj, ki ga želimo doseči. 

Kako do učinkovitih pop-up oken?

Preden se odločimo, ali bomo na spletno stran vključili pop-up okno, moramo razmisliti, kakšno sporočilo bo imelo vrednost za obiskovalca naše spletne strani in na osnovi tega določimo, kaj vključiti v to okno in na katero podstran ga vključiti.

Da pa bodo pop-up okna resnično delovala, je pomembno tudi, da so pravilno umeščena na stran, oblikovana in da upoštevamo nekaj osnovnih načel. V nadaljevanju podajam nekaj nasvetov za učinkovita pop-up okna:

Ponudimo vrednost za obiskovalca naše spletne strani
Pomembno je, da v pop-up oknih ponudimo nekaj, kar je za našega obiskovalca resnično vredno, in prilagodimo sporočilo glede na vsebino strani, ki jo obiskujejo. Ko pride obiskovalec na našo spletno stran prvič, nam verjetno takoj po nekaj sekundah na spletni strani še ne bo pripravljen zaupati email naslova, zato ne bi bilo smiselno, da ga takoj “napademo” s povabilom na prijavo na e-novice. 

Če pa na primer nekdo bere na naši spletni strani blog z določeno vsebino, mu lahko po tem ko želi zapustiti to podstran, pop-up okno ponudi prenos e-knjige s poglobljeno vsebino na to tematiko ali morda prijavo na webinar s to tematiko.

Dodaten zanimiv primer je lahko na primer da obiskovalcu spletne strani ob prvem obisku morda ponudimo popust, ki velja ob prvem nakupu. Ob vpisu email naslova mu na email naslov pošljemo kodo za popust, ki velja za prvi nakup, mi pa smo tako pridobili email naslov.

Vsebina naj bo jasna in privlačna
Vsebina v pop-up oknih mora biti kratka, jasna in privlačna, v njem pa predvsem poudarimo koristi, ki jih bo uporabnik prejel na primer ob vpisu email naslova, prijavi ali ob nakupu ali naročilu.

Okno naj bo preprosto
Pop-up okna naj bodo vizualno privlačna in skladna z vašo blagovno znamko, hkrati pa naj bodo preprosta, saj delujejo preprosta okna precej bolje kot kompleksna. Predlagam tudi, da v pop-up oknih ne zahtevamo preveč kontaktnih podatkov osebe, ampak naj vpišejo samo email naslov.

Naj ne bodo prepogosta
Prav tako je pomembno, da pop-up okna niso prepogosta in vsiljiva, saj lahko v nasprotnem primeru preveč agresiven pristop uporabnike odžene z naše spletne strani. 

Ne ponavljajmo oken
Okno se naj se obiskovalcu ne odpre pri vsakem obisku spletne strani ali celo na več podstraneh.

Naj se ne prikažejo takoj
Pop-up okna naj se prikažejo šele po določenem času, ki ga obiskovalec preživi na naši spletni strani ali ko obišče določeno število strani in ne takoj, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo nasprotni učinek.

Prilagoditev za mobilne naprave
Pomembno je, da so pop-up okna optimizirana tudi za mobilne naprave, saj precej uporabnikov brska po spletu prav preko mobilnih naprav.

Testiranje in spremljanje rezultatov

Pri pop-up oknih je pomembno, da redno spremljamo rezultate in statistiko in temu prilagajamo tako pop-up okno kot tudi druge vsebine na spletni strani glede na odzive obiskovalcev strani. Samo z rednim spremljanjem odzivom naših obiskovalcem, testiranjem različnih stvari in prilagajanjem, bomo lahko prišli do optimalnih rezultatov.

Imaš dodatna vprašanja na to temo?

Napiši mi na marko@markopetrej.com in z veseljem ti odgovorim.

Oglejte si še druge prispevke