Kako zastaviti učinkovito vstopno stran spletne strani?

Kljub temu da prihajajo obiskovalci na vašo spletno stran prek različnih podstrani, je vstopna stran spletne strani še zmeraj zelo obiskana in pomembna. Za marsikoga je vstopna stran prvi stik z vašim podjetjem. Zato je pomembno, da jo skrbno načrtujete in poskrbite za dober vtis in dobro uporabniško izkušnjo.

Prvi vtis je pomemben

Vstopna spletna stran je tista, ki ustvari prvi vtis. Lahko jo primerjamo z vhodnimi vrati, skozi katera nekdo vstopi v vašo hišo.

Zavedati se morate, da se obiskovalec v le 3 do 5 sekundah odloči, ali je spletno mesto vredno nadaljnjega raziskovanja ali ne. Zato je ključno, da vstopna stran nagovori obiskovalca in pritegne njegovo pozornost, da bo ostal na spletni strani.

Če bo prvi vtis slab, si bo obiskovalec ustvaril slabo mnenje o vašem podjetju in spletno stran zapustil, kar je velika škoda, še posebej ker ste vložili verjetno kar nekaj energije in morda tudi finančnih sredstev, da ste pripeljali obiskovalca na vašo spletno stran.

Pomembnejše naj bo na vrhu vstopne strani

Obiskovalca morate v nekaj sekundah prepričati, da bo pri vas našel rešitev za njegov problem oziroma da mu prinašate koristi. Zato je ključnega pomena, da postavite na vrh vsebine, ki so pomembnejše za vašega obiskovalca. Prav zato ni vseeno, kaj postavite takoj na začetek spletne strani. Zelo pomembno je, katere besede, kakšen vizualni element, fotografijo ali video vsebino postavite na sam vrh vstopne strani.

Uporabite krajše odseke z besedili

Na vstopni strani naj ne bo preveč teksta. Obiskovalci pogosto preletijo vstopno spletno stran in ne berejo dolgih besedil. Zato uporabljajte zelo kratka besedila, naslove, podnaslove, besedilo razbijte v alinee, uporabljajte različne vizualne elemente kot so fotografije, video vsebine, ikone, izpostavite določene besede… Upoštevajte načelo »Manj je več.«

Kaj naj vključuje vstopna stran?

Vstopna stran je nekakšen pregled celotne vsebine vaše spletne strani. Na njej naj bodo pomembnejše vsebine, ki pritegnejo obiskovalce, hkrati pa naj tudi usmerjajo in vodijo obiskovalce dalje po spletni strani do koraka, ki ga želite, da ga obiskovalec naredi.

Verjetno se sedaj sprašujete, kaj dati na vstopno spletno stran. Spodaj navajam nekaj elementov, ki se lahko vključijo na vstopno stran. Je pa seveda vsebina vstopne strani in vrstni red vsebin zelo odvisen od vaše idealne stranke, kaj njo zanima, kaj ona išče, hkrati pa tudi od dejavnosti in vašega posla.

Predlagani elementi za vstopno stran

Logotip

Logotip naj bo jasno viden. Običajno ga postavimo levo zgoraj, včasih tudi na sredini zgoraj.

Primer postavitve logotipa v glavi.

Enostavna navigacija

Zelo pomembno je, da je navigacija enostavna in omogoča uporabniku, da se hitro znajde na spletni strani. Glavni meni je običajno zgoraj v eni vrstici, saj so ljudje že navajeni, da se meni nahaja tam.

Primer navigacije v glavi (meni).

Kontaktne informacije

Kontaktne informacije naj bodo jasno vidne npr. na vrhu ali v nogi strani, da lahko obiskovalci enostavno stopijo v stik z vami. Katere kontaktne podatke dodati na stran pa je odvisno od vašega načina dela.

Če se na primer ljudje naročajo pri vas za termine prek telefona ali e-maila, je dobro, da je telefonska številka ali e-mail hitro vidna, če je pomembno, da vašo lokacijo hitro najdejo, dodajte tudi vaš naslov.

Primer kontakta v glavi strani.
Primer kontakta v nogi strani.

Naslov in podnaslov

Takoj na vrhu vstopne strani dodajte naslov in podnaslov, ki jasno opišeta, s čim se podjetje ukvarja in kakšno korist prinaša uporabniku oziroma kakšno rešitev njegovega problema. Ljudje namreč ne kupujemo izdelkov in storitev. Ljudje kupujemo rešitve za naše probleme oziroma koristi za nas. Zato je pomembno, da jih tako tudi nagovorimo.

Zraven lahko dodamo kakšno fotografijo ali video vsebino. Pri tem ne predlagam uporabe drsnikov, če pa jih že uporabljate, predlagam, da ne dajete v drsnike pomembnih informacij, saj uporabniki v veliki večini ne pogledajo vseh.

Primer naslova in podnaslova.

Klici k akciji

Ne pozabite na klice k akciji (CTA). Zakaj? Da ljudi vodite dalje po spletni strani in jih usmerjate proti želenim ciljem, ki jih želite doseči, npr. izpolnitev obrazcev, naročilo izdelkov, prijava na e-novice… Ljudem morate dati navodilo, kaj naj naredijo, npr. klikni tukaj, pošlji povpraševanje, prijavi se, pridruži se, prenesi brezplačno e-knjigo… Predlagam, da uporabite klic akciji takoj zgoraj na vstopni strani pod naslovom in podnaslovom, med vsebino in še spodaj v nogi.

Primer klica k akciji.

Predstavitev

Na vstopno stran lahko dodate tudi zelo kratko predstavitev podjetja ali sebe, če gradite osebno blagovno znamko. Predlagam do 2 ali največ 3 stavke. Izpostavite koristi, zakaj naj bi nekdo sodeloval z vami. Pomembno je, da uporabniki že na prvi pogled razumejo, kaj lahko pričakujejo od vas.

Lahko vključite tudi predstavitev izdelkov, storitev ali ponudbe v kombinacijami s fotografijami ali ikonami. Morda predstavite kategorije izdelkov, ključne izdelke, najbolj prodajane izdelke ali nekaj, kar je trenutno najbolj aktualno. In nato vodite obiskovalce dalje.

Primer predstavitve.

Potrditev vašega dobrega poslovanja

Še posebej na spletu je pomembno, da znate zgraditi zaupanje v vaše podjetje. To lahko dosežete tudi tako, da pokažete, s kom že sodelujete (referenčni projekti), objavite izjave zadovoljnih strank, priznanja, certifikati, objave v medijih, koliko strank je že kupilo vašo rešitev… Vsaj nekaj od tega je dobro dodati na vstopno stran.

Primer referenčnih projektov.
Primer pisnih izjav naročnikov / strank.
Primer video izjav naročnikov / strank.

Koristi in prednosti

Zelo na kratko lahko predstavite tudi koristi in prednosti, ki jih prinaša vaša rešitev uporabniku oziroma zakaj naj bi nekdo izbral prav vas za rešitev svojega problema. Morda izberete samo ključne besede in jih predstavite v kombinaciji z ikonami.

Primer izpostavitve koristi in prednosti.

Povabilo k oddaji e-naslova

Vključite povabilo k prijavi na e-novice ali brezplačne vsebine. Zelo pomembno je, da od obiskovalcev na spletni strani pridobite e-mail naslov, da boste lahko z njimi komunicirali tudi ko zapusti spletno stran in jih preko e-mail marketinga v nadaljnjih korakih prepričali v nakup.

Primer povabila k oddaji e-naslova.

Blog ali aktualne novosti

Na vstopni strani prikažite zadnji prispevek ali zadnje tri prispevke iz bloga ali novic – naslov, podnaslov, fotografija in povezava do celotnega prispevka.

Primer bloga prispevka.

Kako učinkovita pa je vaša vstopna stran?

Učinkovita vstopna stran ni le estetsko privlačna, temveč je pomembno, da nagovori vašo idealno stranko. Pomembno je, da se zavedate, da to ni stran, ki jo enkrat postavimo in je to zagotovilo za uspeh.

Gre za živo stvar, ki jo je potrebno neprestano prilagajati in izboljševati. A pri tem ne ugibajte na pamet. Predlagam vam, da redno spremljate Google analitiko, da dobite vpogled v to, koliko obiskovalcev pride na vstopno stran in koliko jih klikne naprej, koliko jih klikne na pozive k akciji, koliko jih prenese brezplačno vsebino… Na podlagi teh podatkov optimizirajte vstopno spletno stran. Poskusite nekaj spremeniti in ponovno spremljajte rezultate in to nadaljujte tako dolgo, dokler ne dosežete želenih rezultatov. Verjemite, se obrestuje.

Predlagam, da si pogledate vašo vstopno stran in na osnovi zgornjih predlogov razmislite, kaj bi lahko še izboljšali, spremenili.

Dodatno pa vam predlagam, da naredite v naslednjih dneh še hiter test vaše vstopne strani. Za 5 sekund pokažite vašo vstopno stran na primer 10 predstavnikom vaše idealne stranke, ki vas še ne poznajo in jih po 5 sekundah prosite za feedback. Naj vam povejo, kaj si oni predstavljajo, s čim se ukvarjate, kaj bodo dobili pri vas, ali jih stran pritegne, da bi pogledali naprej, ali jih kaj zmoti…. Če boste znali prisluhniti vašim idealnih strankam, se boste od njih največ naučili.

Oglejte si še druge prispevke