Zakaj je pomembno opisati fotografije na spletni strani?

Preden zaključin in objavim spletno stran ali spletno trgovino na spletu, opravimo tudi tehnično testiranje in odpravljanje napak. Pri tem si pomagam z orodjem SEO PowerSuite Website Auditor, ki mi za celotno spletno stran izpiše morebitne napake in opozorila, ki jih je priporočljivo pogledati in odpraviti.

Med drugim tudi izpiše koliko slik nima zabeleženega besedila pri ALT oznaki.

Če si mislite, da to tako ni potrebno, vam predstavlja odvečno delo in vam jemlje čas,  potem dobro preberite kaj je napisano v nadaljevanju.

Naj vam ne bo škoda časa, ki ga boste porabili za opis vaših slik na spletni strani ali v trgovini. To vam bo zelo pomagalo pri vaši uvrstitvi na spletnih iskalnikih, torej Google-u

Navsezadnje tudi veliko uporabnikov išče izdelke tako, da po vpisu ključne besede klikne za prikaz slik. V kolikor slike iz vaše spletne strani ali trgovine ni med njimi, takšen potencialni kupec zagotovo ne bo zaključil nakupa pri vas.

Kaj pa sploh je ALT znaka?

ALT je oznaka za “Alternative text”, torej nadomestno besedilo za slike. To besedilo na spletni strani ni vidno obiskovalcem, je pa koristno za Google, da zna predvidevati kakšna je vsebina slike in vam pomaga pri optimizaciji spletne strani.

Seveda pa imamo dodatno še oznako TITLE, kar ni enako kot ALT oznaka, je pa dobro, da imamo tudi to vrednost zapolnjeno z opisom slike. TITLE oznaka nam koristi, da se izpiše opis slike, ko se premaknemo z miško preko slike.

V WordPress-u imate možnost zapolniti še polje CAPTION in DESCRIPTION.

Kadar vnesete besedilo v polje CAPTION, se vam bo običajno izpisalo pod sliko na spletni strani, v kolikor uporabljen element (widget) za sliko to omogoča.

Opis v polju DESCRIPTION pa se vam bo najpogosteje prikazal, ko boste kliknili na sliko na spletni strani in se bo le-ta povečala.

pc blagajna alt text

Ker pa smo že pri opisih slik, vam razkrijem še en nasvet.

Predem slike naložite na spletno stran / trgovino ustrezno poimenujte ime datoteke.

Namesto npr. oznake “IMG012.jpg” naj bo opis slike npr. “gorsko-mosko-kolo-giant-modelX-2020.jpg”, saj vam bo tudi še dodatno pomagal pri višjem uvrščanju na iskalnikih.

Spravilnim poimenovanjem slik pa je veliko dela in če boste pridni, boste tudi kasneje nagrajeni ter imeli od tega dolgoročno korist.

V mojem primeru je brez opisa bilo kar precej slik, zato sem iskal, če lahko vse to kako pospešim z uporabo avtomatiziranega programa v obliki vtičnika.

Ja, tudi za to obstajajo vtičniki. V Google napišite “alt text plugin WordPress” in dobite nekaj rešitev.

Kako dodati ALT opise pa si bomo med drugim tudi pogledali na spletnem tečaju za izdelavo in urejanje spletnih strani v WordPress-u.

Za vas sem pripravil tudi kratko anketo za spletni tečaj, ki mi koristi pri pripravi programa za vas.

V kolikor še ankete niste izpolnili, kliknite na spodnji gumb…

p.s.
V kolikor vam zgornja povezava ne deluje, kliknite na to povezavo https://bit.ly/2X5ggnR, ali jo prekopirajte v brskalnik.

Oglejte si še druge prispevke