Zakaj je pomembno graditi svoje lastne prodajne kanale?

digitalni marketing

Nedavni kratki izpad Facebooka in Instagrama je marsikoga spravil v strah in negotovost. Marsikdo se je spraševal: “Kaj se je zgodilo?”, “Mi je kdo vdrl v moj račun?”, “Kaj bo z mojim poslom?”. Ste med njimi tudi vi?

Facebook in Instagram sta super kanala za grajenje odnosa s strankami, za dvig prepoznavnosti, pridobivanje kontaktov, privabljanje ljudi na spletno stran ali v spletno trgovino…. A naj ne bosta edini kanal grajenja vašega posla. Še posebej, ker nad njima nimamo kontrole sami. Ker tukaj ne določamo pravil igre mi. 

Ne stavimo na enega konja

Tudi sam sem se na svoji podjetniški poti že opekel, ko sem stavil na enega konja. Na svojih izkušnjah sem se naučil, da smo preveč ranljivi, če gradimo posel na številki ena. Torej, če uporabljamo le en kanal za pridobivanje strank, imamo le eno ključno stranko, od katere smo odvisni, gradimo na le eni komunikacijski kampanji oziroma kreativi… Če odpove ta en ključni kanal ali ta ena ključna stranka…., se nam lahko vse sesuje. 

Razpršimo tveganje

Zato je zelo pomembno, da gradimo posel tako, da razpršimo tveganje in gradimo posel tudi na drugih kanalih. Da nismo odvisni samo od enega kanala, na primer od družbenih omrežij.

Super je, da gradimo posel tudi na tistih kanalih, pri katerih imamo kontrolo v svojih rokah, da gradimo svoje prodajne sisteme, ki delujejo neodvisno od drugih. Morda se sliši zapleteno, a ni tako.

Kaj lahko naredimo?

  • Gradimo lahko svojo email bazo kontaktov, ki je zelo dragocena. Sam sem zelo hvaležen zanjo in ves čas delam na tem, da raste.
  • Postavimo lahko svojo spletno stran ali trgovino.
  • Gradimo svoje pristajalne strani, ki so super marketinško orodje.
  • Poiščemo še druge kanale, kjer se nahajajo naše idealne stranke. 

Začnimo čim prej

Če tega še ne delate, predlagam, da začnete čim prej. Še posebej z gradnjo e-mail baze. Vse te aktivnosti zahtevajo določen čas. Email baza kontaktov se ne zgradi čez noč, vendar se splača delati v tej smeri.

Vsak majhen korak, ki ga naredite v tej smeri, je dragocen in vas bo premaknil naprej. Pomembno je, da začnete delati v tej smeri.

Oglejte si še druge prispevke