Ste bili tudi vi žrtev “črnje luknje” elektronske pošte?

To kaj vam bom danes napisal, zagotovo še niste vedeli. Sam sem slišal, da se lahko elektronska pošta tudi izgubi na spletu, vendar se nisem obremenjeval s tem.

Saj veste… dokler se nam osebno to ne zgodi, nam ni pomembno.

Ampak ne bom si več zatiskal oči glede tega, ker zadeva ni tako nedolžna. Navsezadnje pa se je zgodilo tudi meni.

Elektronska pošta, ki sem jo poslal drugim prejemnikom, se je izgubila in je niso dobili. Ne, ni pristala med neželeno pošto, ali v kakšni drugi mapi in so jo uporabniki spregledali. Resnično je niso dobili.

Sam sem pojav imenoval “črna luknja” elektronske pošte.

Saj veste… kaj pade v črno luknjo, se za vedno izgubi. In tako je tudi z elektronsko pošto.

Kako sem sploh ugotovil, da moja poslana e-pošta izginja?

Ja, res ni bilo enostavno ugotoviti. Če vas zanima kaj se skriva za tem, pa berite naprej.

Pred časom sem preklopil na nov sistem za pošiljanje e-pošte ActiveCampaign. Gre za profesionalno orodje, ki ga uporabljajo tisti, ki se resno ukvarjajo z email marketingom in avtomatizacijo. Ker je to tudi moj namen, sem ga začel uporabljati.

Nastavil sem si celoten avtomatiziran sistem za pošiljanje e-pošte pri prenosu e-knjige “9 korakov do uspešno prodajne spletne stani”. Na začetku je vse lepo delovalo, nato pa sem opazil, da si vedno več uporabnikov ni preneslo e-knjige.

Vem, da si vsi ne prenesejo vsebin, za katere so se prijavili, ampak številka je bila višja kot pričakovano.

Dodatno sem dobil še sporočilo iz dveh koncev, da e-knjige niso prejeli. E-pošta ni pristala med neželeno pošto, ali kje drugje. Enostavno je ni bilo.

Le kako? Kaj se dogaja?

Zavihal sem si rokave in šel v raziskovanje…

Hkrati pa sem ukinil vso komunikacijo preko e-pošte in oglaševanje preko Facebook-a.

Res je nerodna zadeva, če se prijavite za brezplačno vsebino, nato pa te ne dobite. To pa meče slabo luč tudi name, četudi v tem primeru sploh nisem bil nič kriv.

Kdo pa je?

E-pošta s povezavo do e-knjige je bila resnično poslana iz sistema, ni pa prispela v poštne predale prejemnikov.

Po komunikaciji s tremi večjimi ponudniki spletnega prostora v Sloveniji smo ugotovili, da je e-pošto prestregel njihov sistem in jo izbrisal.

Kaj? Kako to?

Zaradi velikega števila neželene pošte so v svoje e-poštne strežnike vgradili programsko opremo, ki vso elektronsko pošto, ki prispe iz tujine, dodatno pregleda.

V kolikor najdejo kaj sumljivega, jo enostavno izbrišejo.

Vse skupaj bi morda razumel, če bi moja elektonska pošta bila “spam”, pa ni bila. Tudi program je ocenil, da je vrednost “spam-a” 0, torej tako kot mora biti.

No, super. Začel sem uporabljati enega najboljših sistemov na svetu za e-poštni marketing in ker ta pošilja e-pošto iz strežnikov iz tujine, imam sedaj težavo.

Nadaljnje sem ugotovil, da ni težava, da se pošilja e-pošta iz tujine. Glavna težava je, da se njihovi strežniki (oz. natančneje IP naslovi iz katerih se pošilja e-pošta), nahajajo na črnih seznamih.

Kaj pa je črni seznam (oz. blacklist)?

Kako se znajdeš na tem seznamu?

Pri pošiljanju e-pošte se moremo držati določenih pravil. V kolikor jih kršimo, lahko pristane naša spletna domena (npr. domena.si) na črnem seznamu.

Dodatno pa se kaznuje tudi strežnik (oz. IP naslov) iz katerega se pošilja e-pošta.

Pri sistemih kot so Mailchimp, ActiveCampaign, Sendinblue, GetResponse, Mailer Lite, AWeber in ostali, pošiljajo različni pošiljatelji iz istega naslova. V kolikor eden ali več pošiljateljev krši pravila, za posledicami trpimo tudi vsi ostali.

Vsa ta podjetja se neprestano bojujejo proti temu, da bi njihovi strežniki pristali na črnih seznamih, kar pa ni enostavno, saj težave povzročajo uporabniki njihovih sistemov. Dodatno pa imajo tudi več naslovov iz katerih se pošilja e-pošta.

Če pristanete na črnem seznamu pa kljub temu ni tako strašno, saj se lahko iz njega tudi odstranite.

Težava je le, če neprestano dogaja, da ste prisotni na tej listi. To pomeni, da bodo vaši prejemniki e-pošto včasih dobili, drugič pa spet ne.

V kolikor bi želeli preveriti, ali je tudi vaš strežnik na črnem seznamu, lahko to preverite na tem naslovu: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx

Potrebujete pa seveda IP naslov iz katerega se pošilja e-pošta, kar pa je nekoliko težje poiskati oz. prosite za pomoč ponudnika vaših e-poštnih storitev.

Kakšne so možne rešitve za pošiljanje e-pošte v Sloveniji?

Če želite lahko uporabite kakšen slovenski sistem za e-poštni marketing. Sam temu nisem naklonjen in tega tudi ne bom naredil. Vam kaj več glede tega napišem v naslednji e-pošti. Je pa eden od razlogov ta, da slovenski sistemi nimajo direktne integracije z drugimi vtičniki za spletno stran, sistemi in orodji za marketing.

Sam še vedno upam, da bo ActiveCampaign zadevo uredil v kratkem. Ko se enkrat navadiš na njihov sistem, si tako navdušen, da ne želiš uporabljati drugih.

Kljub temu pa najboljši sistem na koristi veliko, če nekateri prejemniki ne dobite e-pošte ali vsaj ne vedno.

Sam sem za komunikacijo v Sloveniji našel drugo rešitev – Mailer Lite. Po uproabi in testiranju sem ugotovil, da ima zelo dobro dostavnost sporočil. Prav tako pri njih nisem zasledil, da bi imeli strežnike za pošiljanje elektornske pošte na črnih seznamih.

Kljub temu pa ni vse tako rožnato in sem tudi z uporabo Mailer Lite naletel na težavo pri dostavi elektronske pošte prejemnikom, ki imajo svoje elektronske predale pri Hitrost.com. Le-ti imajo privzeto nastavljene tako močne filtre elektronske pošte, da ne dostavijo in izbrišejo elektronsko pošto, ki pride iz tujine, četudi ni neželena pošta oz. “spam” in strežniki niso na črnih seznamih. Če kdaj ne prejmete kakšne brezplačne e-knjige in ste pri Hitrost.com, potem sedaj veste zakaj.

Po testiranju sem ugotovil, da se zelo dobro glede dostavnosti elektrosnek pošte obnese tudi Mailchimp. Le kdo bi si mislil… še posebej zato, ker mu očitajo slabo dostavnost elektronskih sporočil.

Ugotovil sem tudi, da vsi uporabniki, ki imate Gmail, s prejemom e-pošte nimate težav. Gmail e-pošte ne zbriše, vendar jo je dostavi v mape kot so Promocije, Posodobitve ali Neželena pošta. To pa spet povzroča druge težave, ampak o tem kdaj drugič.

Oglejte si še druge prispevke