Koliko denarja mesečno vložiti v spletni marketing, da boste uspešni?

Zakaj sem se sploh odločil, da bom z vami delil koliko denarja investirati v spletni marketing?

Namreč, zadnje čase na sestankih s potencialnimi naročniki vedno vprašam nekaj v tem stilu…

“Koliko finančnih sredstev ste planirali za izdelavo spletne strani?”

“Kakšen je vaš finančni budget za izvajanje digitalnega marketinga?” 

“Koliko denarja ste mesečno planirali za izvajanje email marketinga?”

… ali kaj podobnega, odvisno o čem se pogovarjamo.

Seveda skoraj nihče na to vprašanje ni pripravljen in večinoma ne dobim odgovora, kar je škoda.

Morda zaradi tega, ker si mislijo, da bo ponudba višja, če mi bodo izdali ta podatek. 

To seveda ni res. 

Podatek je pomemben, da znam pravilno svetovati katere kanale in orodja uporabiti v spletnem marketingu, da bo največji učinek. Pri spletni strani ali trgovini pa katere vsebine vključiti ali kako izdelati določeno rešitev z upoštevanjem finančnih sredstev.

Po drugi strani pa je to dobra informacija že v začetku, da eni in drugi hitro ugotovimo, če smo za skupno sodelovanje ali ne. Tako oboji ne izgubljamo dodatnega časa, če so razhajanja prevelika.  

Ali je možno uspešno izvajati spletni marketing brez denarja? 

Je možno, če ga izvajate čisto sami, imate zelo veliko znanja in časa na razpolago, da pridete do rezultatov po naravni poti. 

Pomeni, da namesto denarja porabljate svoj čas. 

Čas pa je zelo omejen, če se želite primarno ukvarjati z vašim poslom, ki vas veseli, preživeti trenutke s svojo družino ali prijatelji, ali imeti čas zgolj zase, da se posvetite svojim hobijem.

Kljub temu pa brez finančnih sredstev ne bo enostavno. 

Zakaj?

Če želite uspeti, boste prej ali slej plačali za uporabo programov ali spletnih storitev, ki vam olajšajo delo in prinesejo boljše rezultate, začeli boste oglaševati na družbenih omrežjih ali zakupili ključne besede za vaš oglas na Google-u, plačali za dodatna izobraževanja, si poiskali mentorja…

Še vedno pa vam nisem zaupal nobene številke… pa dajmo bolj konkretno.

Začnimo pri email marketingu.

Gre za obvezni element spletnega marketinga. Brezplačne rešitve so omejene v delovanju ali v velikost vaše baze kontaktov.  Za manjše baze do 1.000 kontaktov so plačljivi programi dostopni že za 10 EUR do 20 EUR, kasneje pa računajte na zneske okoli 50 EUR do 100 EUR, lahko pa tudi več.

To je bil zgolj znesek za uporabo programa, še vedno pa je potrebno napisati vsebine, zgraditi avtomatizacijo, povezati sistem s pristajalnimi stranmi. Če vam čas dopušča in imate znanje, je super, drugače pa računajte, da boste potrebovali tudi nekoga ki bo to uredil za vas.

Če se sprašujete kako priti do novih kontaktov potencialnih kupcev, ali kako avtomatizirati pošiljanje elektronske pošte, ali rešiti zgoraj omenjene zadeve, izpolnite povpraševanje na moji strani www.navdih.net/povprasevanje/.

Nisem pozabil na družbena omrežja.

Oglaševanje na družbenih omrežjih je skoraj neizbežno, če niste resnično zelo uspešen pri pripravi objav ali že imate zelo veliko bazo sledilcev. Seveda si lahko dnevni znesek določate sami, priporočal pa bi vam vsaj 5 EUR na dan oz. 150 EUR na mesec. 

Koliko pa je zgornja meja za oglaševanje?

Enostavno. Ni je. 

Najtežji je začetek, da dobite prve rezultate, nato pa boste prilagajali znesek in ga po mili volji višali.

Koliko bi bili pripravljeni vložiti v oglaševanje, če bi vam 150 EUR prineslo na primer 300 EUR dobička ali več? 

Ne vem kaj bi naredili vi, ampak naslednji meseč bi sam vložil zagotovo več kot 150 EUR. 

Če se vam pri 500 EUR zgodba ponovi in zaslužite 1.000 EUR ali več, kaj bi naredili naslednji mesec?

Kaj pa Google oglaševanje in SEO?

Če se želite na Google-u dobro uvrstiti, lahko vlagate v optimizacijo (SEO) ali oglašujete. Optimizacija je tek na dolge proge in če je konkurenca velika, računajte da vas lahko to tudi stane, saj boste potrebovali zunanjega strokovnjaka. Hitro lahko pridete na zneske od 100 do 150 EUR in več na mesec. 

Oglaševanje na Google-u
 zna biti precej draga reč, če vaša spletna stran ni prodajna in vam uspe obiskovalce tudi pretvoriti v kupce. V kolikor uspete plačati za klik na vaš oglas manj kot 1 EUR, ste še na dobrem. Kjer je veliko konkurence znajo cene poskočiti tudi na 3 do 5 EUR po kliku. 

Priporočilo je, da se Google oglaševanja ne lotevate, če vaš finančni proračun v povprečju ne prenese vsaj 300 EUR na mesec ali več. Lahko pa poskusite tudi z manj, če ste v poslu, kjer ni veliko konkurence in so cene na klik ugodne. Ta znesek pa gre zgolj za oglaševanje, narediti pa je potrebno še sam oglas in redno spremljati oglaševanje

Da ne bom predolgi, bom omenil še zgolj spletno stran oz. spletno trgovino, ki je edino orodje, kjer imate popolni nadzor in kjer zaključujete prodajo. 

Ali me spletna stran ali trgovina tudi kaj stane?

V kolikor urejate vsebino sami in imate znanje kako to početi, potem vas stane vaš čas. V kolikor ga imate premalo si ga kupite s tem, da plačate zunanjega izvajalca. Za osnovno urejanje si rezervirajte med 25 in 50 EUR na  mesec, lahko pa tudi več.

Tukaj bi rad opozoril na nekaj drugega.

Koliko škode lahko utrpite, če vam samo 1 dan ne dela spletna trgovina ali spletna stran in marketinga ne morete izvajati? 
100, 300, 500, 1.000 ali več EUR?

Upam, da potem redno skrbite za njo in delate posodobitve sistema in vseh dodatkov, imate požarni zid pred vdori iz spleta, ki vam želijo porušiti vaš glavni vir prihodka. Prav tako upam, da ste si naredili varnostno kopijo, da si lahko hitro povrnete spletno trgovino ali stran nazaj v delovanje. 

Ne delate tega? Nimate varnostnih kopij?

Potem vam priporočam, da investirate vsaj 30 do 50 EUR na mesec, da vam nekdo to uredi. 

Lahko pa ta del zaupate tudi nam. Več pa si preberite na www.navdih.net/storitve/spletno-gostovanje-in-vzdrzevanje/

Ufff! Je to vse? Sem še kaj izpustil?

Zagotovo. Omenil sem zgolj nekaj področij in orodij digitalnega marketinga. 

Kasneje bodo k temu prišli še stroški za orodja za Webinarje, pa nekam je potrebno posneti video vsebine, pa sistem za e-tečaje, itd.

Seštejte si vse mesečne stroške in jih delite z mesečnimi prihodki. V kolikor ste dobili manj kot 10% prihodkov, razmislite, če boste v prihodnje proračun za to področje povišali. 

Mislite, da je to veliko? 

So podjetja, ki investirajo več kot 10%, so pa tudi takšni, ki nič ne investirajo v digitalni marketing in zgolj porabljajo svoj dragoceni čas. Kaj pa vi?

Oglejte si še druge prispevke