Kako se prilagoditi novim zahtevam Google-a in Yahoo-a za boljšo dostavo e-pošte

Danes živimo v digitalni dobi, kjer elektronska pošta igra ključno vlogo pri komunikaciji, marketingu in prodaji. Google in Yahoo uvajata nove smernice za pošiljatelje masovne e-pošte (emailingov), ki naj bi začele veljati februarja 2024. Kaj to pomeni za vas in kako se lahko pripravite na te spremembe?

Na kaj vplivajo spremembe, ki jih prinašata Google in Yahoo?

Glavni poudarki vključujejo avtentikacijo, nadzor nad stopnjo nezaželene pošte ter poenostavljene postopke odjave. Cilj teh sprememb je boj proti nezaželeni pošti in izboljšanje varnosti predalov za pošto. To prizadevanje utegne postaviti nove standarde v industriji in vzpostaviti varnejši ekosistem elektronske pošte.

Kaj pomenijo nove zahteve?

Čeprav se na prvi pogled zdijo nova pravila zahtevna, v resnici ne gre za nič drugega kot za sklop smernic, ki temeljijo na dobrih praksah pri pošiljanju e-pošte. Če že sedaj izvajate pravilne postopke za uspešno dostavo elektronske pošte, ni razloga za skrb.

Poglejmo si, kaj nove smernice prinašajo in kako se lahko prilagodite, da bodo vaše kampanje še naprej uspešne.

Povzetek:

Google in Yahoo bosta zahtevala, da vsi pošiljatelji e-pošte, ne glede na velikost, sledijo tem smernicam:

 1. Potrdite svojo domeno za pošiljanje (avtentikacija).
 2. Omogočite enostavno odjavo s klikom.
 3. Ohranite stopnjo nezaželene pošte pod določenim pragom.
 4. Pošiljatelji masovne e-pošte bodo morali dodatno nastaviti DMARC zapis.

Nove zahteve za pošiljatelje masovne elektronske pošte

Nova pravila so v osnovi že dolgo del vsakodnevnih praks za pošiljatelje masovne elektronske pošte, zato nekatere stvari morda že prakticirate. Tukaj je podrobnejši pregled vsake nove zahteve in kako jo izpolniti:

1. Potrdite svojo domeno za pošiljanje (avtentikacija):

 • To je kot predstavitev osebnega dokumenta, vendar za vašo domeno elektronske pošte. Po novih pravilih morajo pošiljatelji masovne elektronske pošte upoštevati protokole avtentikacije, ki potrjujejo njihovo e-poštno domeno.
 • Avtentikacija se uredi preko DKIM in SPF zapisa za domeno. Vsi sistemi za masovno pošiljanje elektorske pošte (npr. MailerLite, Active Campaign, Mailchimp ali druge) že v osnovi zahtevajo, da se to uredi pred pošiljanjem in pri njih dobite tudi navodila kako to narediti. Zato imate ta del najverjetneje že urejen.
 • Še posebej pomembno je za manjše podjetnike, ki pošiljajo iz brezplačnih e-poštnih domen (npr. Gmail), saj ne morejo potrditi domene, ki jim ne pripada (npr. gmail.com). To pomeni, da boste morali svojo domeno dejansko kupiti.

2. Omogočite enostavno odjavo s klikom:

 • Google in Yahoo bosta zahtevala, da zagotovite možnost enostavne odjave od prejemanja e-novic s klikom. To je namenjeno izboljšanju uporabniške izkušnje.
 • Prav tako se od pošiljateljev zahteva, da obravnavajo zahteve za odjavo od prejemanja e-novic v roku 2 dni. V kolikor uporabljate zanesljive ponudnike za pošiljanje masovne elektronske pošte (npr. MailerLite, Active Campaign, Mailchimp ali druge) je to avtomatsko urejeno in za to ne potrebujete dodatno skrbeti.

3. Ohranite stopnjo nezaželene pošte pod dovoljenim pragom:

 • Google in Yahoo sta postavila določen prag za stopnjo nezaželene pošte. Na primer, Google določa, da mora biti stopnja nezaželene pošte za masovne pošiljatelje pod 0,1%, to je 1 oseba na 1.000 poslanih sporočil.

 • Čeprav niste pošiljatelj nezaželene pošte, lahko sledite nekaj preprostim korakom, da se izognete filtrom nezaželene pošte in dosežete predal za pošto.

  • Omogočite dvojno odobritev e-poštnega naslova, ki preprečuje, da bi nevarni e-poštni naslovi, imenovani “pasti za nezaželeno pošto”, prišli na vaš seznam.
  • Preverite svoj seznam e-poštnih naslovov in odstranite morebitne škodljive in neveljavne e-poštne naslove iz vašega seznama.
  • Odstranite neaktivne naročnike, ki ne odpirajo vaših e-poštnih sporočil, niso zainteresirani, da ohranite pravilno higieno seznama.
  • Odstranite stare e-poštne naslove, ki jih niste kontaktirali že več kot leto dni, kot da tvegate, da se ne spomnijo, da so se kdaj prijavili ter označijo vaše sporočilo kot neželeno.

4. Nastavitev DMARC zapisa:

 • Pošiljatelji masovne pošte bodo morali nastaviti dodatno ‘DMARC’ zapis za svojo domeno.
 • DMARC = Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance.
 • DMARC je varnostni protokol, ki zagotavlja, da e-poštna sporočila dejansko prihajajo iz domene, ki trdijo, da so. Njegova pravilna nastavitev je ključna za zaščito pred »phishing« in »spoofing« napadi.
  • »Phishing« je oblika spletnega goljufanja, pri kateri napadalci poskušajo pridobiti občutljive informacije, kot so gesla, osebni podatki ali finančne informacije, s pretvarjanjem, da so zaupanja vredna entiteta ali organizacija.
  • »Spoofing« se nanaša na tehniko, kjer napadalec poskuša zavajati prejemnike, tako da prikrije pravo identiteto pošiljatelja in se pretvarja, da je e-poštno sporočilo poslal nekdo drug ali neka druga organizacija. Cilj je ustvariti lažen videz legitimnosti in zaupanja, kar lahko vodi v različne oblike spletnega goljufanja.
 • Ureditev DMARC zapisa lahko uredite sami, če veste kako se urejajo DNS zapisi za domeno. V nasprotnem primeru se obrnite na vzdrževalca spletne strani oz. na podjetje, kjer imate urejeno gostovanje, da vam to uredi.

Kaj se zgodi, če ne izpolnite novih zahtev?

Google in Yahoo bosta začela blokirati e-pošto, ki ne izpolnjuje njihovih zahtev. Najverjetneje bo to zgledalo tako, da poslano e-poštno sporočilo ne bo dostavljeno in se bo vrnilo pošiljatelju. Dolgoročno neupoštevanje pa bi lahko privedlo do trajnejših blokad pošiljanja iz določenih IP naslovov oz. domen.

Ali je količina pošiljanja merilo za te zahteve?

Čeprav Google omenja 5 tisoč dnevnih pošiljanj kot merilo za določitev “masovnega pošiljatelja”, sta Gmail in Yahoo pojasnila, da 5 tisoč omejitev ni “varna cona”.

Yahoo izrecno navaja, da ni nobenega minimalnega praga količine, pri katerem bi te zahteve veljale. Gmail jasno pravi, da lahko pošiljatelji, ki so pod 5 tisoč omejitvijo, pričakujejo vpliv. Zato močno spodbujamo vse stranke, da vzpostavijo avtentikacijo, ne glede na velikost.

Zaključek

Nove zahteve Google-a in Yahoo-a niso nič drastičnega, temveč predstavljajo le manjše prilagoditve, ki bodo še dodatno izboljšale varnost vaših e-poštnih predalov. Prilagodite se tem novim smernicam na proaktiven način, saj boste tako ohranili ugled svoje blagovne znamke in kreirali boljše odnose z vašo publiko.

Potrebujete pomoč pri nastavitvah?

V kolikor ne boste znali urediti potrebnih nastavitev ali se nimate na koga obrniti, me kontaktirajte na marko@markopetrej.com ali preko obrazca za povpraševanje in se dogovoriva kako vam lahko pomagam.

Oglejte si še druge prispevke