Je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave?

Danes bom z vami delil nekaj koristnih informacij o tem, zakaj morajo biti spletne strani prilagojene za mobilne naprave in na kaj morate paziti.

Zakaj je to tako pomembno? Več kot 80 % uporabnikov brska po spletu prek mobilne naprave.

Verjetno ste med njimi tudi vi. Verjetno ste že kdaj naleteli na spletno stran, ki se ni prilagajala vaši mobilni napravi. S težavo ste se premikali po strani, nekaterih informacij niste videli, verjetno ste morali uporabljati dva prsta, povečevati besedilo, da ste ga lahko prebrali, se s težavo premikali levo in desno…

Predvidevam, da ste takšno spletno stran zelo hitro zapustili in poiskali informacije na drugi spletni strani, ki je prilagojena za mobilne naprave.

Prav to je največja težava spletnih strani, ki niso prilagojene za mobilne naprave. Obiskovalcu ne ponudijo dobre uporabniške izkušnje. Zato takšno stran hitro zapusti.

In to ima tudi negativne učinke na vaše pozicioniranje med Googlovimi zadetki. Zakaj?

Spletna stran, ki je prijazna mobilnim napravam in omogoča dobro mobilno izkušnjo namreč vpliva na višje uvrščanje med Googlovimi zadetki iskanja in seveda tudi obratno.

Google namreč pogosto spreminja svoje algoritme iskanja, da uporabnikom prikazuje najbolj relevantne in uporabne vsebine. In lahkotnost dostopa do informacij je postal kriterij kakovosti vaše spletne strani. Če je spletna stran prilagodljiva za mobilne naprave, jo Googlovi algoritmi uvrstijo višje v iskalniku.

Prav tako tudi krajši čas obiska sporoča Googlu, da je vsebina na vaši strani ni zanimiva. Če vaša spletna stran ni prijazna mobilnim napravam, jo obiskovalci hitro zapustijo. To prinese vaši spletni strani nižjo oceno in nižjo uvrstitev v iskalniku.

Zato je danes nujno, da je vsaka spletna stran prilagojena mobilnih napravam in je narejena tako, da se njena oblika avtomatsko prilagaja vsem napravam ne glede na velikost zaslona.

V nadaljevanju z vami delim nekaj praktičnih nasvetov za spletno stran, prijazno mobilnim napravam.

Zagotovite dobro uporabniško izkušnjo

Pomembno je, da stran zastavite tako, da zagotavlja dobro uporabniško izkušnjo za uporabnike vseh naprav, pa najsi bo to pametni telefon, tablica ali računalnik.

Stran naj bo pregledna, navigacija enostavna, besedilo berljivo

Resolucija, velikost besedila, gumbi, slike, postavitev elementov, velikost slik in ostale vsebine se morajo avtomatsko prilagoditi vsaki napravi na velikost, ki jo lahko enostavno preberemo. Pomikanje po strani naj bo čim bolj enostavno, z enim prstom gor in dol. Prav tako mora biti dostop do informacij in klikanje na povezave enostavno.

Vsebinsko prilagodite stran

Pomembno je tudi, da stran prilagodite mobilnim napravam tudi vsebinsko. Razmislite tudi o zamenjavi vrstnega reda vsebin in elementov, ki se prikazujejo na mobilnih napravah. Upoštevajte, da gre pri mobilnih napravah za precej manjši zaslon in povsem drugo uporabniško izkušnjo.

Optimizirajte velikost fotografij

Fotografije zelo visoke kakovosti upočasnjujejo nalaganje spletne strani, zato slike ustrezno pomanjšajte.

Namestite ustrezne vtičnike

Če imate stran, ki deluje na WordPress platformi, vam priporočam, da namestite vtičnike, ki vam nudijo več možnosti za nastavitev prikaza in delovanja spletne strani na mobilnih napravah.

Kako veste, ali je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave?

To lahko enostavno preverite z Googlovim orodjem »Mobile-friendly« V polje vpišete naslov vaše spletne strani in kliknete na gumb »test url«.
Če sem vam odpre podstran z zelenim napisom »Page is mobile friendly«, je vaša spletna stran prilagojena mobilnim telefonom. Če pa se vam odpre podstran z rdečim napisom »Page is not mobile friendly«, pa je čas za spremembo in posodobitev vaše spletne strani.

Vse spletne strani, ki jih izdelujemo v našem podjetju, so že prilagojene mobilnim napravam. Za vsa dodatna vprašanja sem vam na voljo na telefonski številki 051 324 529 ali e-naslovu marko.petrej@navdih.net.

Kakšne pa so vaše izkušnje z obiskom spletnih strani prek mobilnih naprav? Vesel bom vaših komentarjev, izkušenj, mnenj.

Oglejte si še druge prispevke