Je konec skrbi z vzdrževanjem spletnih strani z WordPress 5.5?

WordPress je danes najbolj razširjena platforma za izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin (z dodatkom WooCommerce) na svetu.

455 milijonov spletnih strani je zgrajenih na WordPress.com, kar predstavlja 35% vseh spletnih strani na svetu (2% več kot leta 2019).

Prav tako 20% vseh spletnih strani, ki gostujejo na drugih strežnikih, poganja WordPress.

WordPress ima tako 62% tržni delež med vsemi spletnimi platformami za izdelavo spletnih strani.

Zato lahko z veliko verjetnostjo predvidevam, da tudi vašo spletno stran ali trgovino poganja WordPress.

Največje skrbi, ki jih lahko imate pri uporabi WordPress-a pa je vzdrževanje. Platforma se redno posodablja z novimi popravki in funkcionalnostmi, prav tako pa tudi vtičniki in tudi uporabljena tema.

Če ne skrbite, da je spletna stran redno posodabljena, se vam lahko zgodi, da imate na strani programske napake, ki jih izkoriščajo nepridipravi. V bistvu gre večinoma za avtomatske programe, ki iščejo te programske ranljivosti po spletu.

Posledično pa vam spletna stran:

  • lahko preneha delovati,
  • se na njej prikazujejo neželene vsebine,
  • se izbriše celotna vsebina,
  • ali pa vam celotno stran zašifrirajo in od vas zahtevajo odkupnino za rešitev.

To pa vse vpliva na vaš ugled podjetja in hitro lahko izgubite težko pridobljene naročnike vaših storitev ali kupce vaših izdelkov.

WordPress je z zadnjo posodobitvijo 5.5 je poskrbel za nekaj novosti, ki vam pri tem pomagajo, da je vaša spletna stran vedno posodobljena.

Sedaj si lahko nastavite, da se vam vtičniki in tema posodabljajo avtomatsko. Enkrat nastavite in ste za vedno rešeni vseh težav.

Ali je temu res tako? Žal ne.

wordpress 5 5 auto update
Slika: Prikaz nastavitve za samostojno posodabljanje vtičnikov v WordPress-u.

Novo funkcionalnost, ki samostojno posodablja vtičnike in temo, sem aktiviral na eni izmed spletnih strani, ki so še v razvoju. V času pisanje tega sporočila sem šel preveriti kako spletna stran deluje in doživel sem neprijetno presenečenje.

Vstopna spletna stran se je odprla, vendar samo glava, vse preostalo je izginilo.

Odlično, torej grem iskati težavo. 🙁

Najhuje pri vsem tem pa je, da ne vem kako dolgo se že spletna stran ne prikazuje pravilno. Pomeni, da lahko uporabniki že nekaj dni dostopajo do nedelujoče spletne strani oz. spletne trgovine. Tega pa si zagotovo nihče ne želi.

Še dobro, da sem to funkcionalnost vključil naspletni strani, ki še ni objavljena.

Že prej posodobitvijo na WordPress 5.5 si lahko označil vse vtičnike in kliknil na posodobitev vseh hkrati. To pa vam vzame vse skupaj nekaj sekund in dodatno nekaj minut, da počakate na vse posodobitve.

Nikoli ni bila težava v tem, da bi vzelo posodabljanje vtičnikov veliko časa. Težava lahko nastopi, ko se vtični posodobijo. Šele takrat vidiš če je vse vredu ali ne.

Veliko krat se zgodi, da se kateri vtičniki po posodobitvi ne razumejo več med seboj in stran ne deluje kot bi morala.

Nastopi torej čas za odpravljanje napak. Pri tem pa je zelo koristno, če imaš na razpolago varnostno kopijo delujoče spletne strani.

Vse to pa spada pod vzdrževanje spletne strani. In veliko lažje je vzdrževati spletno stran, če vtičnike ročno posodabljate, namesto, da to počne WordPress sam. Tako točno veste kdaj je prišlo do nedelovanja spletne strani in kateri vtičnik je to povzročil.

Zagotovo se sedaj strinjate z menoj, da je vzdrževanje spletne strani na WordPress-u nujno potrebno.

To je zelo podobno servisu za avto. Sam se na servisiranje in vzdrževanje avtomobila ne poznam. Znam preveriti nivoje vseh tekočin v avtu, jih doliti, menjati žarnice ali napihniti pnevmatike. Za vse ostalo pa raje zaupam strokovnjaku, ki se na to spozna in mu za to plačam.

Enako je pri spletni strani ali spletni trgovini. Za vzdrževanje lahko poskrbite sami, ali pa ga raje prepustite strokovnjaku in mu za to plačate. Varčevanje na napačnem koncu ima lahko tukaj hujše posledice.

V kolikor se ne želite sami ukvarjati z vzdrževanjem vaše spletne strani ali trgovine, mi pišite na marko.petrej@navdih.net, da vam pri tem opravilu pomagam.

p.s.
V kolikor se bi želeli sami naučiti vzdrževanja spletne strani ali trgovine imam dobro novico za vas.

Pripravljam sklop izobraževanj za področje izdelave in urejanja spletnih strani v WordPress-u. Da bo vsebina prilagojena vašim potrebam pa izpolnite kratko anketo na tem naslovu.

Če pa se oblikovanja in izdelave spletne strani ne želite sami lotiti, izpolnite obrazec za povpraševanje. Včasih je veliko lažje, če vam nekdo najprej postavi spletno stran ali spletno trgovino, ki jo nato sami urejate in nadgrajujete.

Oglejte si še druge prispevke