Ali potrebujem košarico za prodajo prek spleta?

Se tudi vi sprašujete, ali potrebujete košarico za prodajo prek spleta?

Košarica je vsekakor pomembna v zadnjem koraku prodajnega procesa, ko kupec izvede sam nakup in lahko pomembno vpliva k pozitivni uporabniški izkušnji. Konec koncev kupcu omogoči, da izdelek naroči v trenutku, ko se je zanj ogrel.

Zavedati pa se morate, da se nakup prek spleta ne zgodi v enem samem koraku. Zato je pomembno, da poznate celoten proces nakupa in učinkovito pokrijete vse korake nakupnega procesa.

nakupni proces na spletu

1. KORAK: Najprej vaš kupec išče informacije za rešitev svojega problema.

Zato potrebujete na spletni strani ustrezne vsebine, da vas bodo potencialni kupci sploh lahko našli.

Na primer: blog, nasveti, e-knjige, e-vodiči, recepti, webinar, ….

Prek podajanja vsebin najprej zgradite zaupanje, se z osebo povežite in ji dajte priložnost, da vas spozna. Šele v naslednjih korakih prodajajte.

2. KORAK: Ko kupec najde ustrezno rešitev za svoj problem, poišče različne ponudnike in primerja ponudbe.

V tem koraku je pomembno, da mu ponudite zanimivo, privlačno ponudbo. Morda prejme ob prvem nakupu npr. popust, ugodnost, svetovanje, možnost brezplačnega testiranja izdelka/storitve, 100 % garancijo na zadovoljstvo,…. Tukaj imate ogromno možnosti in ste lahko zelo kreativni.

Pomembno pa je tudi, da vas kupec zazna kot zaupanja vrednega ponudnika. Zelo dobro orodje za dvig zaupanja v vas in povečanje vaše kredibilnosti so tudi izjave vaših zadovoljnih strank. Zato jih ne pozabite vključiti v vašo komunikacijo.

3. KORAK: Kupec izbere izdelek ali storitev, se odloči za nakup in kupi.

Seveda je super, če lahko ponudite kupcu možnost, da lahko kupi izdelek kar takoj prek spleta in mu s pomočjo spletne košarice zagotovite super uporabniško izkušnjo.

V kolikor s prodajo na spletu šele začenjate, pa ne potrebujete takoj na začetku dodelane spletne trgovine in spletne košarice.

Zadostuje že spletni obrazec na spletni strani, da ga lahko potencialni kupec izpolni za naročilo vašega izdelka ali storitve. Na ta način lahko začnete spletno prodajo z minimalnimi stroški in hkrati testirate vašo ponudbo.

Poleg tega pa bi vas rad spodbudil, da razmislite, ali je spletna košarica sploh smiselna v vaši dejavnosti in za vašo ponudbo.

Za nekatere storitve ali produkte potrebuje vaš kupec pred nakupom še dodaten stik z vami, npr. osebno svetovanje,…. V tem primeru morda spletna košarica sploh ni ustrezna za zaključevanje nakupa in zadošča telefonska številka, obrazec za povpraševanje, individualno svetovanje in seveda vaša hitra odzivnost.

Zato je zelo pomembno dobro poznati vašega kupca in kako poteka njegov nakupni proces. Šele na osnovi tega se boste lahko ustrezno odločili, na kakšen način boste zaključevali prodajo na spletu.

Kakšna pa je vaša izkušnja s prodajo ali nakupovanjem prek spleta?

Kot vedno sem vam na voljo za vsa dodatna vprašanja na telefonski številki 051 324 529 ali e-naslovu marko.petrej@navdih.net.

Oglejte si še druge prispevke