8 razlogov, zakaj obiskovalci zapuščajo vašo spletno stran

Imate vzpostavljeno in aktivno spletno stran, ki lepo izgleda, na kateri vse deluje, kot mora in ki vam je v osnovi čisto všeč. Pozabili niste niti na marketing in spletno oglaševanje. Pa vendar vaša spletna stran ne dosega ciljev, ki ste si jih zastavili – obiskovalci na strani ne ostanejo, ničesar ne kupijo, ne pošljejo povpraševanja…

Zakaj je temu tako?

Imeti spletno stran dandanes žal ne pomeni avtomatskega uspeha in posledično zaslužka. Vsaka napaka je lahko usodna. Slednje zna biti zaskrbljujoče, saj večina kupcev danes opravi nakup preko spleta ali pa se na njem o izdelku pred nakupom najprej informira. Privlačiti potencialnega kupca do te mere, da spletno stran v prvi vrsti sploh obišče, ni enostavno. Še težje pa je slednjega prepričati, da na spletni strani opravi nakup/pošlje povpraševanje in da se na našo spletno stran še kdaj vrne.

Spodaj so našteti možni razlogi:

Zastarel dizajn in nejasna struktura

Spletna stran mora biti enostavna za uporabo, privlačna, logična in čista. V kolikor je po njej težko navigirati, boste s tem izgubili večino obiskovalcev. Jasnost strukture je pomembna, saj obiskovalcu omogoča kakovostno uporabniško izkušnjo.
Ali je na vaši spletni strani naloženih veliko fotografij in/ali videev? Poskrbite za to, da se ti ne bodo predvajali avtomatsko, temveč ob kliku. Nihče ne želi pri iskanju biti prekinjen z vsebinami, ki ga ne zanimajo, sploh pa nihče ne bo posvečal pozornosti fotografij in videem, ki niso ustrezne kvalitete. Vsi si želimo videti jasno sliko tega, kar nas zanima.
Vsake oči imajo svoj pogled na svet. Mislite na to, ko boste iskali/posodabljali fonte na svoji spletni strani. Vsi namreč niso primerni. Ustrezen font mora biti preprost, hitro berljiv in ustrezne velikost. V splošnem velja, da besedilo naj ne bo manjše od 14 px, naslovi pa naj bodo veliki vsaj 22 px.
Dizajn se spreminja, kot se spreminja čas, v katerem živimo. Poskrbite za to, da boste z njim na tekočem. Uspešne spletne strani so tiste, ki so uporabnikom všeč. Znan pregovor »Ne sodi knjige po njeni platnici« tukaj žal ne velja.

Neustrezna vsebina​

Prevelika količina akcijskih ponudb in reklam bo odvrnila vsakega obiskovalca. Jasna in razločna ponudba bo tista, ki bo zvišala odstotek obiskovalcev, ki bodo nadaljevali ogled vaše strani. Pozabite ne smete tudi na diskretnost oglasov, ki so sicer potrebni, vendar bi s prevelikim številom le-teh dosegli ravno obraten učinek od želenega.
Poskusite se postaviti v vlogo zunanjega obiskovalca vaše spletne strani – kaj bi si želeli videti/prebrati najprej? Pri urejanju vsebine imejte vedno najprej v mislih uporabniško izkušnjo. Če bo njihova izkušnja pozitivna, se bodo na vašo stran še vrnili. Morda jo bodo celo priporočali tretji osebi, kar pa je dejansko tudi eden izmed ciljev vsake spletne strani – imeti čim več obiskovalcev, ki se na stran tudi vračajo zaradi njene vsebine. Dokazano je namreč, da je priporočilo drugih uporabnikov in obiskovalcev najbolj uspešen način pridobivanja novih strank. Ljudje zaupamo ljudem in njihovim izkušnjam.

Hitrost nalaganja strani​

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste obiskali določeno stran, pa se ta kar ni in ni naložila? Slaba izkušnja, kajne? Počasnost nalaganja ni in nikoli ne bo prednost. Velika večina obiskovalcev spletne strani bo to tudi zaprla, v kolikor se stran ne naloži v manj, kot 1, največ 2 sekundah.

Neustrezni plugini in predvajalniki​

Bodite v koraku s časom. Plug-ini in predvajalniki so segmenti, ki se zelo hitro spreminjajo. Vaša stran lahko ob njihovi uporabi kaj hitro zastara in postane obiskovalcem precej neuporabna.

Manjkajoči Call-to-Action gumbi​

Uspelo vam je privabiti obiskovalce na spletno stran. Odlično! Kaj pa sedaj? Uporabniki morajo vedeti, kaj sledi in vi jim morate nekaj ponuditi. Brez ponudbe ni prodaje, ni sledilcev, ni uspeha. Ponuditi jim lahko karkoli, kar je v okviru vašega podjetja – akcijske ponudbe, določene produkte, tudi blog in brezplačne e-vsebine.

Stran ni optimizirana

Večina ljudi dandanes obišče spletne strani preko svojih mobilnih telefonov ali drugih ekranov. Zato mora biti vaša spletna stran temu ustrezno prilagojena. V kolikor bo uporabnik na vaši strani imel pri ogledu na ekranih, manjših od računalnika, težave, bo imel negativno uporabniško izkušnjo, ki vodi do izgube obiskovalcev in izgube posla. Pri zasnovi spletne strani morate torej paziti na to, da ne uporabljate preveč pisanega dizajna, da uporabite pisave, ki so lahko berljive in ustreznih velikosti ter da uporabite smiselno strukturo, pri čemer se morate osredotočiti predvsem na enostavnost uporabe, kreativnost pri zasnovi ter vsebino, ki bo obiskovalce nagovarjala k aktivnosti.

Zahteven postopek registracije​

Zahtevajte zgolj podatke, brez katerih ne bi mogli izvesti postopka nakupa/rezervacije/registracije. Vsi podatki, ki zahtevajo več, kot zgolj kar je potrebno, lahko uporabnika vaše strani odvrnejo od aktivnosti.

Neosebna spletna stran

Kot pojasnjeno že predhodno, ljudje verjamejo in zaupajo ljudem. Vaša spletna stran mora odražati vašo osebnost, bistvo vašega podjetja. Zato morate na njej uporabiti takšne značilnosti, ki bodo dale obiskovalcem občutek, da so se z vami povezali, ne pa vas zgolj obiskali. Da so pomembni.

Oglejte si še druge prispevke