Raziskava iskalnih ključnih besed za Google

Vsi si želimo, da bi se naša spletna stran oz. podstran pojavila čim višje med iskalnimi zadetki na Google-u, ko potenciali kupec ali stranka vpiše določene ključne besede v iskalno polje.

Kaj bi dali, da bi točno vedeli katere so tiste prave ključne besede, ki bodo vašo spletno stran popeljale med zadetke na prvi strani.

Ali je to res tako težko izvedeti?

Prejšnjič sem vam povedal, da ne smemo ugibati, saj se lahko precej zmotimo. Ker so ključne besede temelj celotnega procesa optimizacije spletne strani, vaše nadaljne aktivnosti ne bodo imele nobenega učinka, če bodo ključne besede napačne.

Kaj pa pomeni napačna ključna beseda?

To je ključna beseda, ki jo ne išče nihče, ali zelo malo ljudi, ali je “težka” ključna beseda, saj je konkurenca zelo močna in vas bi boljša uvrstitev stala celo premoženje.

V kolikor želimo izvedeti prave ključne iskalne besede, moramo izvesti raziskavo:

1. Vaš seznam ključnih iskalnih besed

Pripravimo si lasten seznam ključnih besed, ki so povezane z našo dejavnostjo, storitvami, izdelki, podjetjem, blagovno znamko, itd.

Ta korak je po večini tudi edini, ki ga podjetja naredijo. Nato pa začnejo pisati vsebino z uporabo teh ključnih besed in upajo na čudež.

Na ta seznam se ne smete zanašati, saj je le izhodiščna točka za raziskavo naprej. Po vrhu pa gre pri tem za seznam kratkih iskalnih nizov (ena ali dve ključni besedi), manjkajo pa daljši iskalni nizi, ki jih vpišejo uporabniki v iskalno polje.

2. Analiza vaših idealnih uporabnikov

Zavedati se je potrebno, da uporabniki iščejo informacije nekoliko drugače, kot mi o njih predvidevamo. Namesto uprorabe ene ali dveh ključnih besed, vpišejo cele stavke.

Zelo pomembno je, da poznate vaše uporabnike in da veste kako se obnašajo v posamezni fazi nakupnega procesa. Kako iščejo v začetku, ko šele zbirajo informacije, na sredini, ko na primer primerjajo med seboj izdelke in kako na koncu, ko so v fazi odločitve za nakup.

Kako do teh informacij pridemo s pomočjo orodij, si bomo ogledali kasneje. V tej točki pa razmislite, ali lahko te zelo pomembne informacije dobite še kako drugače.

Če ste v poslu že nekaj časa, imate stik z več uporabniki vaših storitev ali izdelkov. Nekatere med njimi zagotovo bolje  poznate, morda tudi osebno. Razmislite, kako bi lahko med temi uporabniki izvedli kakšno raziskavo, kako iščejo izdelke po spletu in katere ključne besede uporabljajo. S tistimi, ki jih poznate osebno, pa lahko naredite tudi poglobljeno analizo. Vsa orodja imate na razpolago, od spletnih orodij za ankete, do programov za komunikacijo, kot je Zoom in ostali.


Raziskava med uporabniki vaših izdelkov in storitev
Raziskava med uporabniki vaših izdelkov in storitev

3. Uporaba načrtovalnika ključnih besed

Google vam nudi na razpolago brezplačno orodje za načrtovanje ključnih besed, ki se imenuje Google Keywords Planner in je primarno namenjen uporabnikom za oglaševanje preko Google Ads.

Za uporabo si morate najprej ustvariti svoj Google Ads račun, nato pa v meniju za orodja (Tools) izberete Načrtovalnik ključnih besed (Keyword Planner). Za uporabo orodja ne potrebujete zakupiti oglasov, boste pa dobili bolj točne rezultate, če hkrati še oglašujete.

Orodje lahko uporabljate tako, da vpišete želeno ključno besedo in dobili boste seznam idej za preostale ključne besede. Dodatno pa boste dobili še informacijo o:

 • o številu mesečnih iskanj,
 • kako velika je konkurenca
 • okvirna cena, če bi s to ključno besedo oglaševali.

google nacrtovalnik kljucnih besed
Google načrtovalnik ključnih besed – primer za “smučarska oprema”

4. Uporaba iskalnika Google

Pri raziskavi ključnih besed si lahko pomagamo tudi z iskalnikom Google. Zagotovo se spomnite, ko vam Google, po vpisu ključnih besed, ponudi seznam dodatnih predlogov v spustnem seznamu. Google vam tukaj želi dopolniti vaše ključne besede z dodatnimi predlogi najpogostejših iskanj uporabnikov.


Google vam ponudi dodatne ključne besede v spustnem seznamu
Google vam ponudi dodatne ključne besede v spustnem seznamu

Dodatno vam Google na dnu rezultatov iskanja ponudi še dodatne povezane ključne besede, ki jih ljudje uporabljajo za iskanje. Za vsako vpisano ključno besedo se ta seznam ne prikaže, zato je potrebno včasih prilagoditi iskanje in poskusiti z drugo besedo.


Google vam na dnu rezultatov iskanja predlaga povezane ključne besede.
Google vam na dnu rezultatov iskanja predlaga povezane ključne besede.

5. Uporaba dodatka za brskalnik Keywords Everywhere

V brskalnik Chrome in Firefox si lahko naložite brezplačni dodatek Keywords Everywhere. Dodatek si naložite v brskalnik in ga aktivirate. Po vpisu ključnih besed vam ponudi možnost seznama daljših iskalnih nizov za vpisano ključno besedo.


Iskanje v Google-u - Keywords Everywhere vam ponudi dodatne ključne besede
Iskanje v Google-u – Keywords Everywhere vam ponudi dodatne ključne besede

Po kliku na gumb na desni strani se vam odpre nova stran Keywords Everywhere s seznamom predlaganih ključnih besed. Ker uporabljam brezplačno različico, v tabeli ne vidim drugih podatkov za število mesečnih iskanj, velikost konkurence, cene na klik, trend. Teh informacij pa tukaj niti ne potrebujete, saj seznam lahko izvozite in ključne besede ponovno uvozite v drugem programu.


Seznam dodatnih ključnih besed v Keywords Everywhere
Seznam dodatnih ključnih besed v Keywords Everywhere

6. Uporaba Google Analytics

Pri analizi ključnih besed si lahko pomagate tudi s statistiko Google Analytics. Seveda pod pogojem, da spletno stran že imate aktivno in ste jo tudi povezali z Google Analytics.

Povezava Google Analytics s spletno stranjo je enostavna, saj je potrebno prekopirati le nekaj vrstic programske kode, v primeru uporabe namenskega vtičnika, pa se vpiše samo številka oz. ID vašega računa. V kolikor imate pri tem težave in potrebujete pomoč, mi pišite preko tega obrazca.

V Google Analytics izberite kategorijo Acquisition > Campaign > Organic Keywords in dobili boste seznam ključnih besed. Lahko se vam zgodi, da boste imeli večino ključnih besed skritih v postavki (not provided), kar pa vam prav nič ne koristi. Google je namreč začel skrivati te informacije pred vami zaradi varovanja osebnih podatkov. Kljub temu se te podatke da pridobiti, vendar se na tem mestu ne bomo spuščali v podrobnosti.

V kolikor imate Google Analytics povezan še z Google Search Console, lahko do ključnih besed dostopate tudi v kategoriji Acquisition > Search Console > Queries


Google Analytics: Aquisition > Search Console > Queries
Google Analytics: Aquisition > Search Console > Queries

7. Uporaba profesionalnih orodij

Seveda pa obstajajo tudi profesionalna orodja za raziskavo ključnih besed, za katere je večinoma potrebno plačati za uporabo. Obstajajo pa tudi izjeme z možnostjo brezplačne uporabe določenih funkcionalnosti.

Najbolj znana orodja za SEO (Search Engine Optimization) so:

V kolikor boste zbrali prva 3 orodja, boste plačali za uporabo okrog 100 dolarjev na mesec, kar ni poceni. Zelo dobra izbira je Ubersuggest, ki je cenovno ugodnejši, prav tako pa lahko že z brezplačno registracijo uporabljate orodje.


Ubersuggest (Neil Patel): Ideje za ključne besede
Ubersuggest (Neil Patel): Ideje za ključne besede

Sam ob Ubersuggest uporabljam še SEO PowerSuite (Rank Tracker), ki z razliko od ostalih ni spletno orodje, ampak se instalira v Windows okolje. V primerjavi z ostalmi je cenovno zelo ugodna rešitev, ponujajo pa tudi brezplačno verzijo, ki jo lahko uporabljate tudi po preteku 30 dni. Seveda ima določene omejitve, vendar za začetek je odlično orodje.

S tem orodjem lahko ključne besede iščete na več načinov:

 • Z vpisom URL-ja spletne strani
 • Raziskava ključnih besed konkurence (več hkrati)
 • Načrtovalnik ključnih besed (podobno kot deluje načrtovalnik od Google)
 • Dopolnitev ključnih besed s pomočjo različnih iskalnikov
 • Povezane ključne besede
 • Dodatne kombinacije ključnih besed

seo powersuite rank tracker
SEO PowerSuite – Rank Tracker

8. Končen seznam ključnih besed

Sedaj ste pridobili velik seznam ključnih besed iz različnih virov. Zadnji korak je, da najprej pregledate vse pridobljene ključne besede in izločite tiste, ki za vas niso relevantne. Vse preostale ključne besede pa vnesete v vam priljubljeno orodje in naredite končno analizo ključnih besed.

Pri tem boste dobili zelo koristne podatke, kot so:

 • število mesečnih iskanj,
 • pričakovan obisk na strani,
 • konkurenca,
 • cena na klik,
 • težavnost ključne besede,

Pridobite lahko še veliko več podatkov za vsako ključno besedo, le aktivirati jih je potrebno.

Na podlagi tega se boste lahko odločili, katere ključne besede so za vas bolj pomembne in se jim boste posvetili najprej, katere pa boste raje pustili za prihodnjič.

Za začetek se izogibajte tistim ključnim besedam, ki so označene kot “težke” ključne besede. Običajno so tiste, kjer je velika konkurenca, ki ve kaj počne na področju optimizacije za Google, ima več denarja, ki ga lahko investira v to področje.

Začnite z lahkimi ključnimi besedami, kjer lahko hitro pridobite nove uporabnike, nato pa nadaljujete z drugimi.

Bodite pozorni tudi na število iskanj. Če nihče ne išče ključne besede, vam ne bo nič koristila, četudi bi si to želeli. Ni pa nujno, da ste osredotočeni zgolj na tiste besede z veliko iskanji. Odvisno je od vaše branže in izdelkov ter storitev, ki jih ponujate. Če gre za višje cenovne storitve ali izdelke in delujete v nišnem segmentu, je lahko tudi malo iskanj za vas zelo pomembno.

Želim vam uspešno raziskovanje ključnih besed

Če pa boste potrebovali nekoga, da vam pri tem pomaga, me pokličite na telefonsko številko 051 324 529, izpolnite obrazec za povpraševanje ali mi pišite na marko.petrej@navdih.net.

Oglejte si še druge prispevke