Kako zgraditi uspešno spletno trgovino?

V današnjem svetu je postala spletna trgovina nepogrešljiv del poslovanja za mnoga podjetja in trend prodaje prek spleta še zmeraj narašča. Kljub temu pa uspeh spletne trgovine ni samoumeven. Ne zadošča, da postavimo spletno trgovino in bo to zagotovilo za prodajo.

Pogosto opažam, da spletne trgovine podjetnikom ne prinašajo želenih rezultatov, ker nimajo dobro postavljenih temeljev. Tako se pogosto zalomi že pred postavitvijo spletne trgovine, saj si podjetja ne razdelajo ključnih elementov in si ne odgovorijo na ključna vprašanja, ki so za kasnejši uspeh spletne trgovine zelo pomembna.

S pravilnim pristopom in dobro zastavljenimi temelji lahko ustvarite privlačno in uspešno spletno trgovino, ki bo privabljala stranke in ustvarjala prodajo. Tako kot pri gradnji hiši. Še preden se lotimo izdelave spletne trgovine, je potrebno razdelati stvari.

V nadaljevanju podajam nekaj ključnih elementov, na katere je potrebno biti pozoren.

Izberite pravo platformo za spletno trgovino

Prvi korak k uspešni spletni trgovini je izbira prave platforme za trgovino. Obstaja veliko različnih platform, kot so Shopify, WooCommerce, Magento in BigCommerce, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Pomembno je, da izberete platformo, ki ustreza potrebam vašega poslovanja, glede na obseg izdelkov, proračun, tehnične zahteve in pričakovane funkcionalnosti. Sam uporabljam WooCommerce in sem nad tem orodjem navdušen.

Določite cilje in kdo je vaša idealna strank

Preden začnete graditi svojo spletno trgovino, je ključno določiti cilje in zelo dobro razdelati, kdo je vaša idealna stranka. Razmislite o tem, kaj želite doseči s svojo trgovino in kdo so vaše idealne stranke. Razumevanje njihovih potreb, želja in problemov vam bo pomagalo lažje zasnovati spletno trgovino.

Zagotovite odlično uporabniško izkušnjo

Uporabniška izkušnja igra ključno vlogo pri uspehu spletnih trgovin. Vaša spletna trgovina mora imeti enostavno navigacijo, kar pomeni, da se mora obiskovalec v trgovini hitro znajti in enostavno najti informacije, ki jih potrebuje. Poleg tega mora biti spletna trgovina hitra za nalaganje in prijazna do uporabnikovih naprav (mobilnih telefonov, tablic, računalnikov). Poleg tega mora biti postopek nakupa preprost in zastavljen tako, da spodbuja konverzije. Z natančnim načrtovanjem uporabniške izkušnje lahko povečate zadovoljstvo strank in zmanjšate stopnjo zapuščanja spletne trgovine.

Kakovostne fotografije in opisi izdelkov

Pri spletnem nakupovanju stranke nimajo fizične izkušnje z izdelkom, zato je ključnega pomena, da jim zagotovite čim več informacij o izdelku preko fotografij in opisov. Fotografije naj bodo kakovostne, privlačne in če je možno, naj prikazujejo izdelek iz različnih zornih kotov in v realnem okolju. Upoštevajte tudi, da je potrebno fotografije ustrezno pripraviti za splet. Opisi izdelkov naj bodo jasni in nagovorijo vašo idealno stranko, podajo ključne informacije in naj prepričajo v nakup. Razmislite tudi o vključitvi video predstavitev izdelka.

Pripravite ustrezno strukturo izdelkov

Tudi strukturo izdelkov je potrebno načrtovati in zastaviti tako, da bo spletna trgovina pregledna in da bodo obiskovalci spletne trgovine hitro in enostavno našli izdelke, ki so zanimivi zanje. Zelo hitro postane nepregledno, če imamo zelo veliko izdelkov in jih ne razvrstimo v kategorije.

Določite ustrezno ceno izdelka

Za vsak izdelek opredelite tudi ustrezno ceno in razdelajte tudi stroške dostave oziroma poštnine. Razmislite, kako bo potekala dostava oziroma pošiljanje naročenih izdelkov, kakšne stroške vam to predstavlja in kako bo potekalo obračunavanje poštnine. Boste morda motivirali obiskovalce za večji nakup tako, da boste ponudili pri nakupu nad določenim zneskom na primer brezplačno poštnino?

Razmislite o dodatnih vsebinah

Razmislite tudi o dodajanju dodatnih kakovostnih vsebin, kot so blogi, e-vodiči in video posnetki, ki bodo povečali vrednost vaše trgovine in privabili več obiskovalcev.

Mnenja zadovoljnih strank

Pri spletnem nakupovanju imajo veliko težo tudi mnenja strank, saj dajejo dodaten dokaz, da je vaš izdelek vreden zaupanja in da izpolni pričakovanja strank. Če je le možno, to vključite v spletno trgovino.

Plačilna sredstva

Razmislite o tem, katere plačilne metode boste ponudili v spletni trgovini: plačilo po predračunu, po povzetju, s plačilnimi karticami, PayPal. Vsekakor je smiselno ponuditi plačilna sredstva, ki so prilagojena vaši idealni strani.

Varnost in zaščita podatkov

Zaupanje je pri spletnem nakupovanju ključnega pomena, zato je nujno zagotoviti varnost in zaščito podatkov vaših strank. Uporaba SSL certifikata in skrbno upravljanje z osebnimi podatki strank je pomembno za izboljšanje varnosti vaše spletne trgovine. V skladu s tem je potrebno razdelati tudi Splošne pogoje poslovanja in pravilnik o varovanju osebnih podatkov.

Šele ko imate vse to razdelano, se lotite postavitve spletne trgovine.

Želel pa bi še poudariti, da za uspeh v spletni trgovini ni dovolj, da spletno trgovino postavite. Zavedati se morate, da se prodaja ne bo zgodila sama od sebe. Takrat se pravo delo šele prav začne. Z dobrim marketingom boste pripeljali obiskovalce v spletno trgovino in jih nato spremenili v kupce. A to je že drugo področje, ki ga obdelam v drugem prispevku.

Oglejte si še druge prispevke